Vesna Medenica izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda Crne Gore

Sudski savjet je na XI sjednici, održanoj 16. jula 2019. godine, jednoglasno donio odluku da se za predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore izabere gospođa Vesna Medenica, dosadašnja predsjednica.

Izbor predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore je sproveden u skladu sa amandmanom VII na Ustav Crne Gore, Zakonom o Sudskom savjetu i sudijama i Zakonom o sudovima, a nakon što je Sudski savjet razmotrio predlog Opšte sjednice Vrhovnog suda, program rada kandidatkinje za izbor predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore i obavio intervju.

Tokom intervjua, predsjednica se osvrnula na svoju dosadašnju karijeru, ističući da se za svoj put u pravosuđu borila samostalno, te da je za najviše funkcije u tužilačkoj organizaciji i sudstvu preporičio dobar rad, snažna zalaganja za reforme, kao i novine u kadrovskim i kvalitativnim rješenjima. Predsjednica je naglasila ostvareni rezultat na polju značajnog unaprjeđenja efikasnosti sudskih postupaka, transparentnosti u radu i kvaliteta obrazloženja sudskih odluka. Pored toga, gospođa Medenica je istakla da prepoznaje izazove u radu, naročito kada je riječ o odnosima između Vrhovnog suda Crne Gore i Ustavnog suda Crne Gore, usvajanju prakse Evropskog suda za ljudska prava, disciplinskoj odgovornosti sudija, ocjenjivanju sudija i infrastrukturnim uslovima u pravosudnim zgradama.

Svi navedeni izazovi su identifikovani u programu rada i predstavljaju svojevrsnu pravosudnu agendu za ostvarivanje daljeg napretka u oblasti reforme sudskog sistema, a u svjetlu procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Biografija predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore, gospođe Vesne Medenice je dostupna u internet meniju "Predsjednik suda-biografija".

Program rada predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore je dostupan u internet meniju "Biblioteka-propisi i strateška dokumenta".
 

Sa potpisivanja teksta zakletve pred Sudskim savjetom, 29.07.2019. godine
 
Kabinet predsjednice

Ostale informacije