Vesna Medenica izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda Crne Gore

Sudski savjet je na X sjednici, održanoj 16. jula 2019. godine, jednoglasno donio odluku da se za predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore izabere gospođa Vesna Medenica, dosadašnja predsjednica.

Izbor predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore je sproveden u skladu sa amandmanom VII na Ustav Crne Gore, Zakonom o Sudskom savjetu i sudijama i Zakonom o sudovima, a nakon što je Sudski savjet razmotrio predlog Opšte sjednice Vrhovnog suda, program rada kandidatkinje za izbor predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore i obavio intervju.

Tokom intervjua, predsjednica se osvrnula na svoju dosadašnju karijeru, ističući da se za svoj put u pravosuđu borila samostalno, te da je za najviše funkcije u tužilačkoj organizaciji i sudstvu preporičio dobar rad, snažna zalaganja za reforme, kao i novine u kadrovskim i kvalitativnim rješenjima. Predsjednica je naglasila ostvareni rezultat na polju značajnog unaprjeđenja efikasnosti sudskih postupaka, transparentnosti u radu i kvaliteta obrazloženja sudskih odluka. Pored toga, gospođa Medenica je istakla da prepoznaje izazove u radu, naročito kada je riječ o odnosima između Vrhovnog suda Crne Gore i Ustavnog suda Crne Gore, usvajanju prakse Evropskog suda za ljudska prava, disciplinskoj odgovornosti sudija, ocjenjivanju sudija i infrastrukturnim uslovima u pravosudnim zgradama.

Svi navedeni izazovi su identifikovani u programu rada i predstavljaju svojevrsnu pravosudnu agendu za ostvarivanje daljeg napretka u oblasti reforme sudskog sistema, a u svjetlu procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Biografija predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore, gospođe Vesne Medenice je dostupna u internet meniju "Predsjednik suda-biografija".

Program rada predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore je dostupan u internet meniju "Biblioteka-propisi i strateška dokumenta".
 

Sa potpisivanja teksta zakletve pred Sudskim savjetom, 29.07.2019. godine
 
Kabinet predsjednice

Ostale informacije