Zvanična posjeta pravosudnim organima Republike Kosovo

Predsjednik Vrhovnog suda i Sudskog savjeta Crne Gore Vesna Medenica u zvaničnoj posjeti pravosudnim organima Republike Kosovo

 

 

       

Predsjednik Vrhovnog suda i Sudskog savjeta Crne Gore Vesna Medenica u ponedjeljak, 04. jula, boraviće u zvaničnoj posjeti Republici Kosovo na poziv potpredsjednika Vlade i ministra pravde Republike Kosova Hajredina Kuçija.

 

Tokom jednodnevne posjete predsjednik Vrhovnog suda i Sudskog savjeta u odvojenim sastancima susrešće se i sa najvišim zvaničnicima kosovskog pravosuđa - predsjednikom Vrhovnog suda Fejzulahom Hasanijem, predsjedavajućim Sudskog savjeta Enverom Pecijem i državnim tužiocem Ismetom Kabašijem.

 

Zvanična posjeta crnogorske delegacije sudija ima za cilj prenošenje isustava u dosadašnjoj pravosudnoj reformi, rezultata rada sudova, preduzetih mjera za uspostavu efikasnog sudstva, jačanja transparentnosti rada, uvođenja informacionih tehnologija u sudski sistem, uspostavljanje međuinstitucionalne i prekogranične saradnje, razmjene dokaza, kao i stvaranje ambijenta za sklapanje sporazuma o izručenju državljana.

 

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Kosova zvaničan poziv za posjetu predsjedniku Vrhovnog suda i Sudskog savjeta Crne Gore uputio je nakon njihovog susreta na Osnivačkoj Konferenciji JUST-PAL Mreže u aprilu mjesecu, u Atini, na kojoj su u diskusijama učesnika iz Evrope i Centralne Azije predočeni rezultati rada sudova u Crnoj Gori prepoznati kao izuzetni.

 

Iskustva crnogorskog sudstva g-din Kuçi cijeni korisnim i primjenljivim u izazovima početka reforme pravosudnog sistema i jačanja vladavine prava u Republici Kosovo.


Ostale informacije