Predsjednica Vrhovnog suda na proslavi 150 godina Državnog savjeta Republike Turske

09. 05. 2018.

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica 10-14. maja, u Ankari, učestvuje na Međunarodnom simpozijumu organizovanom u čast proslave 150 godina Državnog savjeta Republike Turske, na poziv njegove predsjednice Zerrin Gungor.
 
Međunarodnom simpozijumu prisustvuju predsjednici vrhovnih sudova, pravosudni zvaničnici i akademici iz Evrope i Azije, koji će diskutovati o značaju, obimu, efikasnosti, savjetodavnoj i revizijskoj funkciji administrativnih sudova.
 
Učešće predsjednice Vrhovnog suda nastavak je kvalitetne međunarodne saradnje sa najvišim turskim pravosudnim institucijama koja je ustanovljena 2011. godine.
 
Kabinet predsjednice
 

Predsjednica Vrhovnog suda na početnom sastanku inicijative „Globalna mreža za integritet u sudstvu“

09. 04. 2018.

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica 9-10. aprila 2018. godine, u Beču, prisustvuje početnom sastanku inicijative „Globalna mreža za integritet u sudstvu“, koji organizuje Kancelarija UN za drogu i kriminal (UNODC).
 
Inicijativa je dio Globalnog programa za implementaciju Doha deklaracije, a koncipirana je sa ciljem da bude platforma za podršku sudskim vlastima u prevenciji korupcije, jačanju sudijskog integriteta, pouzdanosti i profesionalizma kroz tehničku pomoć, razmjenu iskustva i druge vidove pomoći.
 
Učesnici sastanka su najviši evropski pravosudni zvaničnici koji će razmatrati pitanja sudijskog integriteta i odgovornosti, poštovanja etičkih kodeksa, konflikta interesa, disciplinske i krivične odgovornosti, upotrebe društvenih mreža, procjene rizika korupcije i sprečavanja korupcije u sudskom sistemu, ali i ciljevima i uslugama Globalne mreže.
 
Kabinet predsjednice
 

Delegacija Vrhovnog suda na proslavi 150 godina Vrhovnog kasacionog suda Republike Turske

05. 03. 2018.

Delegacija Vrhovnog suda Crne Gore koju predvodi predsjednica Vesna Medenica 6-7. marta, u Ankari, učestvuje na Međunarodnom simpozijumu organizovanom u čast proslave 150 godina Vrhovnog kasacionog suda Republike Turske.

Međunarodnom simpozijumu prisustvuju predsjednici vrhovnih sudova i pravosudni zvaničnici iz Evrope i Azije, a isti će otvoriti predsjednik Vrhovnog suda Republike Turske Ismail Ruštu Cirit, predsjednik Republike Redžep Tajip Erdogan i predsjednik Vlade Binali Yildrim.

Učešće crnogorske delegacije nastavak je kvalitetne međunarodne saradnje Vrhovnih sudova Crne Gore i Republike Turske koja je ustanovljena 2011. godine.
 
Kabinet predsjednice
 

Sastanak sa generalnim sekretarom Venecijanske komisije

26. 01. 2018.

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica sastala se danas, u Strazburu, sa generalnim sekretarom Venecijanske komisije Tomasom Markertom.

Povod sastanka je izvjesna blokada procedure izbora novog Sudskog savjeta Crne Gore nakon isteka mandata postojećem sastavu Savjeta 2. jula 2018. godine zbog bojkota opozicije u radu Skupštine Crne Gore.

U razgovoru sa predsjednicom Medenicom, gdin Markert je istakao da u takvoj nadolezećoj situaciji Venecijanska komisija ima želju da da puni doprinos za prevazilaženje istaknutog problema i da se aktivno uključi u njegovo rješavanje. Iskazana je spremnost da predstavnici Komisije posjete Crnu Goru, razgovaraju sa opozicionim strankama i ponude rješenje za prevazilaženje nemogućnosti postupka izbora i konstituisanja novog sastava Sudskog savjeta.

Susret sa generalnim sekretarom Venecijanske komisije održan je u okviru posjete predsjednice Medenice Savjetu Evrope i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.
 
Kabinet predsjednice

Predsjednica Vrhovnog suda na otvaranju sudijske godine Evropskog suda za ljudska prava

25. 01. 2018.

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica 26. januara 2018. godine, u Strazburu, prisustvovaće svečanoj sjednici Evropskog suda za ljudska prava na poziv predsjednika Suda Gvida Rajmondija.
 
Nakon svečanog otvaranja nove sudijske godine, predsjednica Medenica će učestvovati u radu seminara čija je tema "Autoritet sudstva".
 
Učesnici seminara - najviši evropski pravosudni zvaničnici, razmatrajući posebne izazove i odgovore na izazove autoriteta u sudstvu, posebnu pažnju će posvetiti principu podjele vlasti, podrivanju nezavisnosti i autoriteta sudstva kroz direktna i indirektna miješanja, kontra odgovorima sudstva, obavezama i odgovornosti sudova i sudija i komunikacionim strategijama.
 
Istog dana, u Savjetu Evrope, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore sastaće se sa generalnim direktorom za ljudska prava i vladavinu prava Hristosom Đakuomopulosom i šeficom Odsjeka za pravosuđe i pravosudnu saradnju Hanom Junker.
 
Kabinet predsjednice

Ostale informacije