Predsjednica Vrhovnog suda na trećem Forumu o vladavini prava za Jugoističnu Evropu

18. 03. 2016.

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica prisustvovaće III Forumu o vladavini prava za Jugoistočnu Evropu koji se 18-19. marta održava u Sarajevu, BIH.
 
Cilj Foruma je promocija primjene Evropske konvencije o ljudskim pravima u regionu, osnaživanje regionalne saradnje kontinuiranim razvojem vladavine prava i
ljudskih prava, kao i unapređenje procesa EU integracija u regionu.
 
Pored delegacija vrhovnih i ustavnih sudova Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije, Forumu će prisustvovati i sudije Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP) koji dolaze iz navedenih država, direktori pravosudnih akademija i institucija, agenti vlada pred ESLJP, kao i predstavnici nevladinog sektora.
 
Ovogodišnji Forum pružiće priliku za otvorenu diskusiju na temu najnovijih trendova u praksi Suda u Strazburu, članu 6 (pravično suđenje) Evropske konvencije o ljudskim pravima, s posebnim osvrtom na pravo na nezavisno i nepristrasno suđenje, kao i na glavne izazove u nacionalnoj implementaciji odredbi Konvencije.
 
Forum o vladavini prava za Jugoističnu Evropu već treću godinu organizuju AIRE Centar iz Londona i Civil Rights Defenders.

Fotografiju sa Foruma možete preuzeti iz odeljka Galerija.

Delegacija Vrhovnog suda u zvaničnoj posjeti Vrhovnom sudu Republike Albanije

02. 03. 2016.

Delegacija Vrhovnog suda Crne Gore koju predvodi predsjednica Vesna Medenica 2-4.marta boraviće u zvaničnoj posjeti Vrhovnom sudu Republike Albanije, na poziv predsjednika tog suda Ćezara Zaganjorija.
 
Tokom trodnevne posjete, predsjednica i sudije Vrhovnog suda Crne Gore susrešće se sa svojim albanskim kolegama i prisustvovati okruglom stolu na temu "Regionalna saradnja u krivičnim stvarima". U radu okruglog stola učestvovaće i delegacija Vrhovnog suda Republike Makedonije koju predvodi predsjednica Lidija Nedelkova.
 
Crnogorske, albanske i makedonske kolege dikutovaće o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, izvršenju stranih sudskih odluka i drugih oblika međunarodne pravne pomoći, kao i o međunarodnim standardima o ujednačavanju sudske prakse u krivičnim stvarima.
 
Crnogorsku delegaciju u odvojenim posjetama primiće predsjednik Albanije Bujar Nišani, predsjednik Ustavnog suda Baškim Dedja i generalni tužilac Adriatik Lala.

Predsjednica Vrhovnog suda na otvaranju sudijske godine Evropskog suda za ljudska prava

28. 01. 2016.

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica 29. januara 2016. godine prisustvovaće svečanoj sjednici Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP), u Strazburu, na poziv predsjednika suda Gvida Rajmondija.
 
Nakon svečanog otvaranja nove sudijske godine, predsjednica Medenica će učestvovati u radu seminara čije je tema "Međunarodni i nacionalni sudovi suočavaju se sa kršenjima ljudskih prava velikih razmjera".
 
U okviru glavne teme, učesnici seminara razmotriće i pitanja genocida, terorizma, krivičnih djela protiv čovječnosti i ratnih zločina, sa posebnim osvrtom na praksu nacionalnih sudova, Suda u Strazburu i primjene Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.
 
Osim predsjednika vrhovnih sudova evropskih država, predsjednika i sudija ESLJP, na seminaru će govoriti i sudije Međunarodnog krivičnog suda i predstavnici Mreže predsjednika vrhovnih sudova Evropske unije.
 
U cilju unapređenja odnosa i saradnje Vrhovnog suda Crne Gore i Savjeta Evrope, predsjednica Medenica će se u Strazburu susresti i sa direktorom Direktorata za ljudska prava u Savjetu Evrope Filipom Boillat-om.

PREDSJEDNICA VRHOVNOG SUDA NA GODIŠNJOJ KONFERENCIJI O KULTURNOJ DIPLOMATIJI

10. 12. 2015.

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica učestvovaće na Godišnjoj konferenciji o kulturnoj diplomatiji koja se 11-13. decembra održava u Berlinu, u organizaciji Instituta za kulturnu diplomatiju (ICD).
 
Predsjednica Medenica će imati izlaganje na temu "Izgradnja mostova mira i pomirenje u vremenima sve veće globalne nesigurnosti".
 
Na konferenciji prisustvuju državni zvaničnici, akademici, rektori univerziteta brojnih evropskih i svjetskih država, kao i proslavljeni umjetnici, koji će u vremenu porasta nasilja u svijetu promovisati kulturni dijalog, razumijevanje i povjerenje kao metode sprečavanja dalje eskalacije sukoba i očuvanja mira.
 
Podsjećamo predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica je 2013. godine, na konferenciji u Rejkjaviku, u Islandu, jednoglasno primljena u Savjetodavni odbor ICD.

Predsjednica Vrhovnog suda na sastanku Mreže predsjednika vrhovnih suda Evropske unije u Dablinu

25. 11. 2015.

 
Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica 26-27. novembra prisustvovaće sastanku Mreže predsjednika vrhovnih sudova Evropske unije koji se održava u Dablinu, Republika Irska.
 
Na dvodnevnom sastanku predsjednici vrhovnih sudova Evropske unije i posmatrači u Mreži predsjednika razgovaraće o odnosima nacionalnih vrhovnih sudova i Evropskog suda za ljudska prava, filterisanju žalbi u vrhovnim sudovima, o kojim pitanjima će svaki predsjednik Vrhovnog suda predočiti stanje u matičnim državama.
 
Podsjećamo, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, od strane kolega iz Evropske unije, jednoglasno je izabrana za posmatrača na Generalnoj skupštini održanoj 13. oktobra 2011. godine u Sofiji. Predsjednica crnogorskog Vrhovnog suda se na taj način pridružila ostalim posmatračima-predsjednicima Vrhovnih sudova Norveške i Lihtenštajna.
 
Mreža predsjednika vrhovnih sudova Evropske unije je udruženje osnovano 2004. godine i ima za cilj unapređenje razmjene mišljenja i iskustva u sudskoj praksi država Unije, promociju organizacije i funkcija vrhovnih sudova, naročito povezanih sa njihovom ulogom u primjeni zakonodavstva evropskog komunitarnog prava.       
 
 
                                                                                 
 

Ostale informacije