Delegacija Vrhovnog suda na proslavi 150 godina Vrhovnog kasacionog suda Republike Turske

05. 03. 2018.

Delegacija Vrhovnog suda Crne Gore koju predvodi predsjednica Vesna Medenica 6-7. marta, u Ankari, učestvuje na Međunarodnom simpozijumu organizovanom u čast proslave 150 godina Vrhovnog kasacionog suda Republike Turske.

Međunarodnom simpozijumu prisustvuju predsjednici vrhovnih sudova i pravosudni zvaničnici iz Evrope i Azije, a isti će otvoriti predsjednik Vrhovnog suda Republike Turske Ismail Ruštu Cirit, predsjednik Republike Redžep Tajip Erdogan i predsjednik Vlade Binali Yildrim.

Učešće crnogorske delegacije nastavak je kvalitetne međunarodne saradnje Vrhovnih sudova Crne Gore i Republike Turske koja je ustanovljena 2011. godine.
 
Kabinet predsjednice
 

Sastanak sa generalnim sekretarom Venecijanske komisije

26. 01. 2018.

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica sastala se danas, u Strazburu, sa generalnim sekretarom Venecijanske komisije Tomasom Markertom.

Povod sastanka je izvjesna blokada procedure izbora novog Sudskog savjeta Crne Gore nakon isteka mandata postojećem sastavu Savjeta 2. jula 2018. godine zbog bojkota opozicije u radu Skupštine Crne Gore.

U razgovoru sa predsjednicom Medenicom, gdin Markert je istakao da u takvoj nadolezećoj situaciji Venecijanska komisija ima želju da da puni doprinos za prevazilaženje istaknutog problema i da se aktivno uključi u njegovo rješavanje. Iskazana je spremnost da predstavnici Komisije posjete Crnu Goru, razgovaraju sa opozicionim strankama i ponude rješenje za prevazilaženje nemogućnosti postupka izbora i konstituisanja novog sastava Sudskog savjeta.

Susret sa generalnim sekretarom Venecijanske komisije održan je u okviru posjete predsjednice Medenice Savjetu Evrope i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.
 
Kabinet predsjednice

Predsjednica Vrhovnog suda na otvaranju sudijske godine Evropskog suda za ljudska prava

25. 01. 2018.

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica 26. januara 2018. godine, u Strazburu, prisustvovaće svečanoj sjednici Evropskog suda za ljudska prava na poziv predsjednika Suda Gvida Rajmondija.
 
Nakon svečanog otvaranja nove sudijske godine, predsjednica Medenica će učestvovati u radu seminara čija je tema "Autoritet sudstva".
 
Učesnici seminara - najviši evropski pravosudni zvaničnici, razmatrajući posebne izazove i odgovore na izazove autoriteta u sudstvu, posebnu pažnju će posvetiti principu podjele vlasti, podrivanju nezavisnosti i autoriteta sudstva kroz direktna i indirektna miješanja, kontra odgovorima sudstva, obavezama i odgovornosti sudova i sudija i komunikacionim strategijama.
 
Istog dana, u Savjetu Evrope, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore sastaće se sa generalnim direktorom za ljudska prava i vladavinu prava Hristosom Đakuomopulosom i šeficom Odsjeka za pravosuđe i pravosudnu saradnju Hanom Junker.
 
Kabinet predsjednice

Predsjednica Vrhovnog suda u studijskoj posjeti Portugalu

06. 11. 2017.

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica 6-9. novembra boravi u studijskoj posjeti pravosudnim institucijama u Portugalu.
 
Prvog dana posjete predsjednica Medenica se susrela sa predsjednikom Vrhovnog suda Portugala Antonijom Silvom Enrike Gasparom. Dvoje kolega razmijenili su iskustva o strukturi nacionalnih vrhovnih sudova, sprovedenim reformama i rezultatima rada, sistemima ocjenjivanja i disciplinskih postupaka i ulozi portugalskog Vrhovnog suda kao žalbene instance za odluke Visokog sudskog savjeta.
 
Pored Vrhovnog suda Portugala, crnogorska pravosudna delegacija posjetiće i Visoki sudski i tužilački savjet, Vrhovno državno tužilaštvo, nacionalnu akademiju za sudije i tužioce, Apelacioni sud u Lisabonu i prvostepeni sud u Sintri.
 
Studijska posjeta se organizuje za predstavnike crnogorskog Vrhovnog suda, Sudskog savjeta, Vrhovnog državnog tužilaštva i Tužilačkog savjeta u okviru projekta HF 14-Crna Gora „Odgovornost u pravosudnom sistemu“, a koji se realizuje u sklopu Horizontal facility programa za zemlje Zapadnog Balkana i Tursku. Program zajednički finansiraju Evropska unija i Savjet Evrope.
 
Kabinet predsjednice

Predsjednica Vrhovnog suda na sastanku Mreže predsjednika vrhovnih sudova Evropske unije

18. 10. 2017.

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica prisustvovaće sastanku Mreže predsjednika vrhovnih sudova Evropske unije koji se 19-21. oktobra održava u Talinu, u organizaciji Vrhovnog suda Estonije.
 
Povod sastanka jeste diskusija o nezavisnosti vrhovnih sudova iznad i izvan njihovog nezavisnog odlučivanja, reformama koje utiču na sudsku instituciju - obavezi reagovanja i slobodi govora predsjednika Vrhovnog suda, kriterijumima koji su potrebni da bi se postigla istinska podjela vlasti, postojanju evropskog pojma nezavisnosti pravde, kao i o kontroli nad vrhovnim sudovima.
 
Podsjećamo, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, od strane kolega iz Evropske unije, jednoglasno je izabrana za posmatrača na Generalnoj skupštini održanoj 13. oktobra 2011. godine u Sofiji. Predsjednica crnogorskog Vrhovnog suda se na taj način tada pridružila ostalim posmatračima-predsjednicima Vrhovnih sudova Hrvatske, Norveške i Lihtenštajna.
 
Mreža predsjednika vrhovnih sudova Evropske unije je udruženje osnovano 2004. godine i ima za cilj unapređenje razmjene mišljenja i iskustva u sudskoj praksi država Unije, promociju organizacije i funkcija vrhovnih sudova, naročito povezanih sa njihovom ulogom u primjeni legislative evropskog komunitarnog prava.

Ostale informacije