Predsjednica Vrhovnog suda u studijskoj posjeti Portugalu

06. 11. 2017.

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica 6-9. novembra boravi u studijskoj posjeti pravosudnim institucijama u Portugalu.
 
Prvog dana posjete predsjednica Medenica se susrela sa predsjednikom Vrhovnog suda Portugala Antonijom Silvom Enrike Gasparom. Dvoje kolega razmijenili su iskustva o strukturi nacionalnih vrhovnih sudova, sprovedenim reformama i rezultatima rada, sistemima ocjenjivanja i disciplinskih postupaka i ulozi portugalskog Vrhovnog suda kao žalbene instance za odluke Visokog sudskog savjeta.
 
Pored Vrhovnog suda Portugala, crnogorska pravosudna delegacija posjetiće i Visoki sudski i tužilački savjet, Vrhovno državno tužilaštvo, nacionalnu akademiju za sudije i tužioce, Apelacioni sud u Lisabonu i prvostepeni sud u Sintri.
 
Studijska posjeta se organizuje za predstavnike crnogorskog Vrhovnog suda, Sudskog savjeta, Vrhovnog državnog tužilaštva i Tužilačkog savjeta u okviru projekta HF 14-Crna Gora „Odgovornost u pravosudnom sistemu“, a koji se realizuje u sklopu Horizontal facility programa za zemlje Zapadnog Balkana i Tursku. Program zajednički finansiraju Evropska unija i Savjet Evrope.
 
Kabinet predsjednice

Predsjednica Vrhovnog suda na sastanku Mreže predsjednika vrhovnih sudova Evropske unije

18. 10. 2017.

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica prisustvovaće sastanku Mreže predsjednika vrhovnih sudova Evropske unije koji se 19-21. oktobra održava u Talinu, u organizaciji Vrhovnog suda Estonije.
 
Povod sastanka jeste diskusija o nezavisnosti vrhovnih sudova iznad i izvan njihovog nezavisnog odlučivanja, reformama koje utiču na sudsku instituciju - obavezi reagovanja i slobodi govora predsjednika Vrhovnog suda, kriterijumima koji su potrebni da bi se postigla istinska podjela vlasti, postojanju evropskog pojma nezavisnosti pravde, kao i o kontroli nad vrhovnim sudovima.
 
Podsjećamo, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, od strane kolega iz Evropske unije, jednoglasno je izabrana za posmatrača na Generalnoj skupštini održanoj 13. oktobra 2011. godine u Sofiji. Predsjednica crnogorskog Vrhovnog suda se na taj način tada pridružila ostalim posmatračima-predsjednicima Vrhovnih sudova Hrvatske, Norveške i Lihtenštajna.
 
Mreža predsjednika vrhovnih sudova Evropske unije je udruženje osnovano 2004. godine i ima za cilj unapređenje razmjene mišljenja i iskustva u sudskoj praksi država Unije, promociju organizacije i funkcija vrhovnih sudova, naročito povezanih sa njihovom ulogom u primjeni legislative evropskog komunitarnog prava.

Delegacija Vrhovnog suda na Godišnjem savjetovanju sudija Republike Srbije

04. 10. 2017.

Delegacija Vrhovnog suda Crne Gore koju predvodi predsjednica Vesna Medenica 5-7. oktobra, u Vrnjačkoj Banji, prisustvovaće Godišnjem savjetovanju sudija Republike Srbije, na poziv predsjednika Vrhovnog kasacionog suda Dragomira Milojevića.
 
Predsjednica Medenica će se na svečanoj ceremoniji otvaranja obratiti srbijanskim kolegama, dok će sa predsjednikom Milojevićem razgovarati o stanju u nacionalnim sudstvima - nezavisnosti, efikasnosti, transparentnosti i položaju sudija i suda. Tokom trodnevnog stručnog savjetovanja sudija poseban akcenat biće stavljen na zakone i njihovu primjenu i aktuelna sporna pitanja u sudskoj praksi.
 
Prisustvo crnogorske sudske delegacije Godišnjem savjetovanju sudija nastavak je višegodišnje uspješne saradnje Vrhovnih sudova Crne Gore i Republike Srbije.
 
 
                                                                                              Kabinet predsjednice

Delegacija Vrhovnog suda u zvaničnoj posjeti Vrhovnom sudu Republike Azerbejdžan

25. 09. 2017.

Delegacija Vrhovnog suda Crne Gore koju predvodi predsjednica Vesna Medenica 26-28. septembra boraviće u zvaničnoj posjeti Vrhovnom sudu Republike Azerbejdžan, na poziv predsjednika tog suda Ramiza Rzajeva.
 
Tokom trodnevne posjete crnogorske sudije će s azerbejdžanskim kolegama razmijeniti iskustva o rezultatima i izazovima u radu nacionalnih sudskih sistema, sa posebnim osvrtom na saradnju sa Evropskim sudom za ljudska prava i upotrebi informacionih tehnologija u pružanju sudskih usluga.
 
Crnogorsku delegaciju u odvojenim posjetama primiće i Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev, kao i minstar pravde Fikrat Mamadov.
 
Posjeta Vrhovnom sudu Republike Azerbejdžan nastavak je interaktivnog dijaloga i uspješne saradnje uspostavljene 2016. godine kada je predsjednik Rzajev boravio u zvaničnoj posjeti Vrhovnom sudu Crne Gore.
 
Kabinet predsjednice

Predsjednica Vrhovnog suda učestvuje na VII Međunarodnom pravnom forumu koji se održava u Sankt Peterburgu

15. - 19. maj 2017. godina


Na poziv ministra pravde Ruske Federacije, Alexander-a Konovalova, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, Vesna Medenica prisustvuje VII Međunarodnom pravnom forumu, koji se održava u Sankt Peterburgu, i trajaće od 15. do 19. maja 2017. godine.
 
Pravni Forum je započeo sa radom u 2011. godini, i tokom godina svog postojanja bio je jedna od najvećih međunarodnih platformi za dijalog među pravnicima, političarima, istraživačima, kako bi se informisali o glavnim izazovima u pravnoj regulativi, rješenjima da se unaprijedi saradnja među pravnim sistemima, promovišu najnovija dostignuća pravne nauke i edukacije u zemljama širom svijeta. Forum je takođe obezbijedio platformu za potpisivanje brojnih međuvladinih sporazuma, a sveobuhvatna misija međunarodnog pravnog Foruma u St. Peterburgu je da promoviše ideje za modernizaciju sudske prakse u vrijeme globalnih promjena, što je od posebnog interesovanja za Vrhovni sud Crne Gore.
 
Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore po drugi put učestvuje na ovako značajnom međunarodnom skupu.
 
 

Ostale informacije