Delegacija Vrhovnog suda Narodne Republike Kine u zvaničnoj posjeti Vrhovnom sudu Crne Gore

Delegacija Vrhovnog suda Narodne Republike Kine koju predvodi potpredsjednik Xi Xiaoming 20-24. aprila 2012. godine boravila je u zvaničnoj posjeti Vrhovnom sudu Crne Gore.

Posjeta delegacije Vrhovnog suda NR Kine potvrda je nastavka uspješne međunarodne pravosudne saradnje koja je uspostavljena u maju mjesecu 2011. godine kada je predsjednik Vesna Medenica boravila u zvaničnoj posjeti Vrhovnom sudu NR Kine na poziv predsjednika Vang Šengđuna.

Na sastanku sa predsjednikom i sudijama Vrhovnog suda Crne Gore kineskim kolegama predočeni su rezultati rada sudova u 2011. godini, aktivnosti koje se preduzimaju na polju reforme pravosudja, razvoj informaciono komunikacionih tehnologija u sudstvu i saradnji sa nevladinim i medjunarodnim organizacijama. Akcenat je dat na razmjeni iskustva u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i na edukaciji sudija.

Kinesku delegaciju Vrhovnog suda su u odvojenim susretima primili i potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković, potpredsjednik Skupštine Željko Šturanović i predsjednik Ustavnog suda Milan Marković.

Osim sudija Vrhovnog suda članovi kineske delegacije su i predsjednici Viših sudova provincija Zhejiang, Jiangxi i Guangdong.

Ostale informacije