Konferencija "Bezbjednost, Zapadni Balkan i Velika Britanija"

18-20.10.2017. godine, West Sussex, UK

Ključni nalazi:

Na konferenciji "Bezbjednost, Zapadni Balkan i Velika Britanija" su iskazani posvećenost i entuzijazam predstavnika zemalja regiona, Velike Britanije i Evropske unije.

Uticaj Velike Britanije na Zapadnom Balkanu je naišao na odobravanje od strane učesnika konferencije. Samit koji će se održati 2018. godine u Londonu i održana konferencija su to i potvrdile.

Postignuta je saglasnost da Evropska unija mora i dalje igrati veoma važnu ulogu kako bi se zemlje regiona pokrenule. "Zamor u proširenju" je fraza koja se često zloupotrebljava. Tačno je da se proces odvija sporo u posljednje vrijeme, ali je najvažnije da je proces pristupanja i dalje aktivan. Poslata je snažna poruka da Evropska unija nije zaboravila Zapadni Balkan. Naprotiv, proces proširenja je i dalje u toku i očekuje se da države regiona uspješno sprovedu svoje postupke pristupanja EU.

Za nekoliko godina Velika Britanija više neće biti dio Evropske unije, ali će ostati u Evropi i zajednički djelovati u pravcu reagovanja na razne sigurnosne izazove.  Unapređenje sigurnosti Zapadnog Balkana dobro je za čitav region, ali i za bezbjednost Evrope. Koncept sigurnosti mora biti dio dijaloga u regionu, zaključeno je na konferenciji.