Okrugli sto u organizaciji Vrhovnog suda Crne Gore i AIRE Centra iz Londona

24. 11. 2017.

Okrugli sto „Naknada za neosnovani pritvor i zabrana retroaktivne primjene krivičnog prava, Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i relevantno crnogorsko zakonodavstvo i praksa“, održaće se 27-28. novembra, u Budvi, u hotelu „Budva“, u organizaciji Vrhovnog suda Crne Gore i AIRE Centra iz Londona.
 
U uvodnom dijelu učesnicima će se obratiti Vesna Medenica, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, Alison Kemp, britanska ambasadorka u Crnoj Gori i Biljana Brajtvejt, programska menadžerka za Zapadni Balkan u AIRE centru.
 
Sudije Vrhovnog suda, sudije i predsjednici sudova u Crnoj Gori diskutovaće o pravu na naknadu zbog neosnovanog pritvora i glavnim izazovima u crnogorskom zakonodavstvu i praksi, pravu na naknadu zbog neosnovanog pritvora, pravičnom zadovoljenju u praksi Evropskog suda za ljudska prava zbog povrede čl. 3 i 8 Konvencije, kažnjavanju samo na osnovu zakona: zabrani retroaktivne primjene krivičnog prava i benefiti od blaže kazne
 
Predavači na dvodnevnom okruglom stolu biće sudija Vrhovnog suda Crne Gore Dušanka Radović, Nuala Mole iz Aire Centra i Nikolina Katić iz Ureda Zastupnika Republike Hrvatske pred Evropskim sudom za ljudska prava.
 
Skup u Budvi organizuje se organizuje u okviru projekta “Implementacija Evropske konvencije o ljudskim pravima u sudovima u Crnoj Gori“, koji ima za cilj izgradnju kapaciteta sudova u Crnoj Gori kako bi se sudska praksa u oblasti ljudskih prava usaglasila s evropskim pravom.
 
Kabinet predsjednice

Proslava Dana crnogorskog sudstva

31. 10. 2017.

 

Svečana akademija u čast proslave 29. oktobra - Dana crnogorskog sudstva održaće se u nedelju, 29. oktobra, u Budvi, u organizaciji Vrhovnog suda Crne Gore i Udruženja sudija Crne Gore.
 
U svečanom dijelu prisutnima će se obratiti:
 
- predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica
- predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović
- potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin
- predsjednik Sudskog savjeta prof.dr Mladen Vukčević
- predsjednica Udruženja sudija Crne Gore Hasnija Simonović
 - predstavnici vrhovnih sudova regiona.
 
Tokom svečanog dijela predsjednica Vrhovnog suda će imati uvodno izlaganje na temu: "Sudska vlast danas nakon opsežnih reformi“, a biće prikazan i kratkometražni film o dostignućima crnogorskog sudstva 29.10.2016-29.10.2017.
       
Pozivamo novinare/snimatelje Vašeg medija da prisustvuju najavljenom događaju koji će se održati u nedelju, 29. oktobra 2017. godine, u 10.00h, u Kongresnoj sali hotela "Avala" u Budvi.

Kabinet predsjednice
                                                                                                  

Konferencija za medije predsjednika svih crnogorskih sudova

Konferencija za medije predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore i predsjednika svih sudova održaće se u ponedeljak, 30. oktobra 2017. godine, u Budvi, sa početkom u 10.30h.
        
Pozivamo novinare/snimatelje Vašeg medija da prisustvuju najavljenoj konferenciji koja će se održati u Staklenoj sali hotela „Avala“ u Budvi.
 
                                                                                                       Kabinet predsjednice
 

Predsjednica Vrhovnog suda na sastanku Mreže predsjednika vrhovnih sudova Evropske unije

18. 10. 2017.

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica prisustvovaće sastanku Mreže predsjednika vrhovnih sudova Evropske unije koji se 19-21. oktobra održava u Talinu, u organizaciji Vrhovnog suda Estonije.
 
Povod sastanka jeste diskusija o nezavisnosti vrhovnih sudova iznad i izvan njihovog nezavisnog odlučivanja, reformama koje utiču na sudsku instituciju - obavezi reagovanja i slobodi govora predsjednika Vrhovnog suda, kriterijumima koji su potrebni da bi se postigla istinska podjela vlasti, postojanju evropskog pojma nezavisnosti pravde, kao i o kontroli nad vrhovnim sudovima.
 
Podsjećamo, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, od strane kolega iz Evropske unije, jednoglasno je izabrana za posmatrača na Generalnoj skupštini održanoj 13. oktobra 2011. godine u Sofiji. Predsjednica crnogorskog Vrhovnog suda se na taj način tada pridružila ostalim posmatračima-predsjednicima Vrhovnih sudova Hrvatske, Norveške i Lihtenštajna.
 
Mreža predsjednika vrhovnih sudova Evropske unije je udruženje osnovano 2004. godine i ima za cilj unapređenje razmjene mišljenja i iskustva u sudskoj praksi država Unije, promociju organizacije i funkcija vrhovnih sudova, naročito povezanih sa njihovom ulogom u primjeni legislative evropskog komunitarnog prava.        
Kabinet predsjednice

Delegacija Vrhovnog suda na Godišnjem savjetovanju sudija Republike Srbije

04. 10. 2017.

Delegacija Vrhovnog suda Crne Gore koju predvodi predsjednica Vesna Medenica 5-7. oktobra, u Vrnjačkoj Banji, prisustvovaće Godišnjem savjetovanju sudija Republike Srbije, na poziv predsjednika Vrhovnog kasacionog suda Dragomira Milojevića.
 
Predsjednica Medenica će se na svečanoj ceremoniji otvaranja obratiti srbijanskim kolegama, dok će sa predsjednikom Milojevićem razgovarati o stanju u nacionalnim sudstvima - nezavisnosti, efikasnosti, transparentnosti i položaju sudija i suda. Tokom trodnevnog stručnog savjetovanja sudija poseban akcenat biće stavljen na zakone i njihovu primjenu i aktuelna sporna pitanja u sudskoj praksi.
 
Prisustvo crnogorske sudske delegacije Godišnjem savjetovanju sudija nastavak je višegodišnje uspješne saradnje Vrhovnih sudova Crne Gore i Republike Srbije.
 
 
                                                                                              Kabinet predsjednice
 

Ostale informacije