Predstavljanje Priručnika „Procedure u razvodu i izazovi samohranog roditeljstva“

14. 06. 2018.

Predstavljanje Priručnika „Procedure u razvodu i izazovi samohranog roditeljstva“ održaće se 15.06.2018. godine, u Podgorici, u hotelu „Podgorica“, sa početkom u 10.00h.

U uvodnom dijelu prisutnima će se obratiti:

1. Vesna Medenica, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore

2. Kristina Mihailović, izvršna direktorka „Udruženje roditelji"

3. Goran Kuševija, generalni direktor u Ministarstvu rada i socijalnog staranja
 
Priručnik „Procedure u razvodu i izazovi samohranog roditeljstva“ rezultat je saradnje Vrhovnog suda i nevladine organizacije „Udruženje roditelji“ koja je uspostavljena u  januaru ove godine potpisivanjem memoranduma. Vrhovni sud je obezbijedio stručnu pomoć za izradu informacija koje se odnose na postupanje sudova u bračnim sporovima.

Cilj Memoranduma je obezbjeđenje najboljeg interesa djece i podrške za unapređenje prava roditelja u Crnoj Gori i jačanje saradnje sudstva sa civilnim sektorom.
 
Kabinet predsjednice
 

Predsjednica Vrhovnog suda na proslavi 150 godina Državnog savjeta Republike Turske

09. 05. 2018.

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica 10-14. maja, u Ankari, učestvuje na Međunarodnom simpozijumu organizovanom u čast proslave 150 godina Državnog savjeta Republike Turske, na poziv njegove predsjednice Zerrin Gungor.
 
Međunarodnom simpozijumu prisustvuju predsjednici vrhovnih sudova, pravosudni zvaničnici i akademici iz Evrope i Azije, koji će diskutovati o značaju, obimu, efikasnosti, savjetodavnoj i revizijskoj funkciji administrativnih sudova.
 
Učešće predsjednice Vrhovnog suda nastavak je kvalitetne međunarodne saradnje sa najvišim turskim pravosudnim institucijama koja je ustanovljena 2011. godine.
 
Kabinet predsjednice
 

Predstavljanje Programa obuke o međunarodnoj pravosudnoj saradnji

27. 04. 2018.

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica govoriće danas u Podgorici na predstavljanju Programa obuke za 2018. godinu o međunarodnoj pravosudnoj saradnji.

Centar za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, u saradnji sa Ministarstvom pravde i projektom EURoL II (Podrška Evropske unije vladavini prava), organizuje prezentaciju izvještaja međunarodnog eksperta koji se odnosi na procjenu potrebe za obukama u oblasti međunarodne pravne saradnje i predstavljanju programa obuka na polju međunarodne pravne saradnje.

Cilj obuka je unapređenje znanja nosilaca pravosudne funkcije u implementaciji instrumenata EU u oblasti međunarodne pravne saradnje, što će biti obaveza Crne Gore po pristupanju EU. Programom obuke je predviđeno da se na nivou svih prvostepenih i drugostepenih sudova odredi jedan sudija koji će pohađati sve module obuke, a koji će potom biti kontakt osoba za međunarodnu pravnu saradnju.

Prezentacija će se održati 27. aprila 2018. godine u Podgorici, u hotelu Podgorica, sa početkom u 11.00h.
 
Kabinet predsjednice

Okrugli sto “Reforma pravosuđa u Crnoj Gori - dostignuća, izazovi i perspektive“

22. 03. 2018.

Okrugli sto “Reforma pravosuđa u Crnoj Gori - dostignuća, izazovi i perspektive“  održaće se u ponedeljak, 26.03.2018. godine, u hotelu „Hilton“ u Podgorici, sa početkom u 9h.

U uvodnom dijelu prisutnima će se obratiti:
  1. Stanka Vučinić, zamjenica predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore
  2. Zoran Pažin, potpredsjednik Vlade i ministar pravde Crne Gore
  3. Aivo Orav, ambasador EU i šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori
  4. Ivica Stanković, vrhovni državni tužilac
  5. Mladen Vukčević, predsjednik Sudskog savjeta Crne Gore
  6. Angela Longo, šefica Programske kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici
O dostignućima, izazovima i perspektivama reforme crnogorskog pravosuđa ispred Vrhovnog suda govoriće sekretarka Sanja Boreta, u diskusiji u kojoj će uzeti učešća i predstavnici Ministarstva pravde, Sudskog savjeta, Državnog tužilaštva, Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, Advokatske komore i nevladinih organizacija Centar za monitoring i Centar za građansko obrazovanje.
 
Kabinet predsjednice

Delegacija Vrhovnog suda na proslavi 150 godina Vrhovnog kasacionog suda Republike Turske

05. 03. 2018.

Delegacija Vrhovnog suda Crne Gore koju predvodi predsjednica Vesna Medenica 6-7. marta, u Ankari, učestvuje na Međunarodnom simpozijumu organizovanom u čast proslave 150 godina Vrhovnog kasacionog suda Republike Turske.

Međunarodnom simpozijumu prisustvuju predsjednici vrhovnih sudova i pravosudni zvaničnici iz Evrope i Azije, a isti će otvoriti predsjednik Vrhovnog suda Republike Turske Ismail Ruštu Cirit, predsjednik Republike Redžep Tajip Erdogan i predsjednik Vlade Binali Yildrim.

Učešće crnogorske delegacije nastavak je kvalitetne međunarodne saradnje Vrhovnih sudova Crne Gore i Republike Turske koja je ustanovljena 2011. godine.
 
Kabinet predsjednice
 
 

Ostale informacije