Okrugli sto “Reforma pravosuđa u Crnoj Gori - dostignuća, izazovi i perspektive“

22. 03. 2018.

Okrugli sto “Reforma pravosuđa u Crnoj Gori - dostignuća, izazovi i perspektive“  održaće se u ponedeljak, 26.03.2018. godine, u hotelu „Hilton“ u Podgorici, sa početkom u 9h.

U uvodnom dijelu prisutnima će se obratiti:
  1. Stanka Vučinić, zamjenica predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore
  2. Zoran Pažin, potpredsjednik Vlade i ministar pravde Crne Gore
  3. Aivo Orav, ambasador EU i šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori
  4. Ivica Stanković, vrhovni državni tužilac
  5. Mladen Vukčević, predsjednik Sudskog savjeta Crne Gore
  6. Angela Longo, šefica Programske kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici
O dostignućima, izazovima i perspektivama reforme crnogorskog pravosuđa ispred Vrhovnog suda govoriće sekretarka Sanja Boreta, u diskusiji u kojoj će uzeti učešća i predstavnici Ministarstva pravde, Sudskog savjeta, Državnog tužilaštva, Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, Advokatske komore i nevladinih organizacija Centar za monitoring i Centar za građansko obrazovanje.
 
Kabinet predsjednice

Delegacija Vrhovnog suda na proslavi 150 godina Vrhovnog kasacionog suda Republike Turske

05. 03. 2018.

Delegacija Vrhovnog suda Crne Gore koju predvodi predsjednica Vesna Medenica 6-7. marta, u Ankari, učestvuje na Međunarodnom simpozijumu organizovanom u čast proslave 150 godina Vrhovnog kasacionog suda Republike Turske.

Međunarodnom simpozijumu prisustvuju predsjednici vrhovnih sudova i pravosudni zvaničnici iz Evrope i Azije, a isti će otvoriti predsjednik Vrhovnog suda Republike Turske Ismail Ruštu Cirit, predsjednik Republike Redžep Tajip Erdogan i predsjednik Vlade Binali Yildrim.

Učešće crnogorske delegacije nastavak je kvalitetne međunarodne saradnje Vrhovnih sudova Crne Gore i Republike Turske koja je ustanovljena 2011. godine.
 
Kabinet predsjednice
 
 

Predstavljanje Izvještaja o primjeni Evropske konvencije o ljudskim pravima u praksi Vrhovnog suda

20. 02. 2018.

Predstavljanje Izvještaja „Kratki prikaz primjene EKLJP u praksi Vrhovnog suda Crne Gore (januar 2015-jul 2017)“ održaće se u petak, 23.02.2018. godine, u hotelu „Bianca“ u Kolašinu.

U uvodnom dijelu prisutnima će se obratiti:

1.Vesna Medenica, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore
2. Zoran Pažin, potpredsjednik Vlade i ministar pravde Crne Gore
3. Biljana Braithwaite, programska menadžerka za Zapadni Balkan, AIRE Centar

Pozivamo novinare/snimatelje Vašeg medija da prisustvuju najavljenom događaju koji će se održati u konferencijskoj sali hotela, „Bianca“, u Kolašinu, 9.30-10.30h.

Iz logističkih razloga preporučujemo da novinari/snimatelji budu u sali najkasnije do 09.15h.

Predstavljanje Izvještaja realizuje se u okviru okruglog stola „Pravo na pristup sudu i pravo na obrazloženu presudu“ koji se 22-23. februara održava u Kolašinu, u organizaciji Vrhovnog suda Crne Gore i AIRE Centra iz Londona, a koji će okupiti domaće i inostrane eksperte i sudije.

Vrhovni sud u saradnji sa AIRE Centrom, uz podršku Britanske ambasade, počev od 2015. godine, sprovodi projekat „Implementacija Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u sudovima u Crnoj Gori”. Cilj projekta je stvaranje pravnog prostora zasnovanog na poštovanju ljudskih prava i sloboda garantovanih Konvencijom. Indikator uspjeha projekta jeste dostignuti nivo usavršavanja sudija, posebno sudija Vrhovnog suda Crne Gore, u oblasti ljudskih prava i sloboda, usvajanja evropskih standarda i njihove pune primjene u nacionalnom pravnom poretku.

U sklopu projekta, sprovedeno je tematsko sagledavanje u cilju procjene efekata saradnje Vrhovnog suda sa AIRE Centrom iz Londona na praksu nacionalnih sudova u pogledu primjene Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. U tom smislu, sačinjen je Izvještaj koji treba da posluži kao dijagnostičko sredstvo za sagledavanje mjere u kojoj sudije primjenjuju praksu i standarde Konvencije i da se, u skladu sa tim, doprinese daljem razvoju sudske prakse u efektivnoj primjeni Konvencije.
 
Kabinet predsjednice

Predsjednica Vrhovnog suda na otvaranju sudijske godine Evropskog suda za ljudska prava

25. 01. 2018.

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica 26. januara 2018. godine, u Strazburu, prisustvovaće svečanoj sjednici Evropskog suda za ljudska prava na poziv predsjednika Suda Gvida Rajmondija.
 
Nakon svečanog otvaranja nove sudijske godine, predsjednica Medenica će učestvovati u radu seminara čija je tema "Autoritet sudstva".
 
Učesnici seminara - najviši evropski pravosudni zvaničnici, razmatrajući posebne izazove i odgovore na izazove autoriteta u sudstvu, posebnu pažnju će posvetiti principu podjele vlasti, podrivanju nezavisnosti i autoriteta sudstva kroz direktna i indirektna miješanja, kontra odgovorima sudstva, obavezama i odgovornosti sudova i sudija i komunikacionim strategijama.
 
Istog dana, u Savjetu Evrope, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore sastaće se sa generalnim direktorom za ljudska prava i vladavinu prava Hristosom Đakuomopulosom i šeficom Odsjeka za pravosuđe i pravosudnu saradnju Hanom Junker.
 
Kabinet predsjednice

"Otvorena vrata" – polaznici Policijske akademije u posjeti Vrhovnom sudu

22. 12. 2017.

Vrhovni sud Crne Gore organizuje dan "Otvorenih vrata" za polaznike Policijske akademije iz Danilovgrada u ponedeljak, 25. decembra 2017. godine, sa početkom u 13.00h. 

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica predočiće budućim policijskim službenicima rezultate rada sudova, strateške ciljeve i izazove u funkcionisanju sudske grane vlasti i odgovarati na pitanja polaznika Policijske akademije, a koje će predvoditi direktor Boban Šaranović.

Pozivamo novinare/snimatelje Vašeg medija da prisustvuju najavljenom događaju koji će se održati u Svečanoj sali Vrhovnog suda, Njegoševa ulica broj 10, u Podgorici.

Iz logističkih razloga preporučujemo da novinari/snimatelji budu u Svečanoj sali najkasnije do 12.45h.
 
Kabinet predsjednice

Ostale informacije