"Otvorena vrata" – polaznici Policijske akademije u posjeti Vrhovnom sudu

22. 12. 2017.

Vrhovni sud Crne Gore organizuje dan "Otvorenih vrata" za polaznike Policijske akademije iz Danilovgrada u ponedeljak, 25. decembra 2017. godine, sa početkom u 13.00h. 

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica predočiće budućim policijskim službenicima rezultate rada sudova, strateške ciljeve i izazove u funkcionisanju sudske grane vlasti i odgovarati na pitanja polaznika Policijske akademije, a koje će predvoditi direktor Boban Šaranović.

Pozivamo novinare/snimatelje Vašeg medija da prisustvuju najavljenom događaju koji će se održati u Svečanoj sali Vrhovnog suda, Njegoševa ulica broj 10, u Podgorici.

Iz logističkih razloga preporučujemo da novinari/snimatelji budu u Svečanoj sali najkasnije do 12.45h.
 
Kabinet predsjednice

Konferencija o pravu na djelotvornu istragu i pravu na slobodu i bezbjednost

07. 12. 2017.

Konferencija "Pravo na djelotvornu istragu u okviru Evropske konvencije o ljudskim pravima i pravo na slobodu i bezbjednost u okviru čl.5 Evropske konvencije" održaće se 8. decembra u hotelu "Hilton", u Podgorici.

U uvodnom dijelu prisutnima će se obratiti:

1.Vesna Medenica, predsjednica Vrhovnog suda
2.Dragoljub Drašković, predsjednik Ustavnog suda
3.Ivica Stanković, vrhovni državni tužilac
4.Angela Longo, šefica Programske kancelarije Savjeta Evrope u Crnoj Gori
5.predstavnik Evropske komisije

Domaći pravni eksperti diskutovaće o djelotvornoj istrazi, njenim zahtjevima i standardima u svijetlu Evropske konvencije, dokumentovanju, procesuiranju i vođenju istrage u predmetima zlostavljanja u Crnoj Gori, pravu na slobodu i bezbjednost i pravu na nadoknadu. Predavači su sudije Evropskog suda za ljudska prava Ksenija Turković i Nebojša Vučinić.

Konferenciju organizuje projekat "Borba protiv zlostavljanja i nekažnjivosti i unapređenje primjene sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava na nacionalnom nivou" koji se sprovodi u okviru programskog mehanizma Savjeta Evrope i Evropske unije "Horizontal Facility for the Western Balkans and Turkey".
 
Kabinet predsjednice

Okrugli sto u organizaciji Vrhovnog suda Crne Gore i AIRE Centra iz Londona

24. 11. 2017.

Okrugli sto „Naknada za neosnovani pritvor i zabrana retroaktivne primjene krivičnog prava, Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i relevantno crnogorsko zakonodavstvo i praksa“, održaće se 27-28. novembra, u Budvi, u hotelu „Budva“, u organizaciji Vrhovnog suda Crne Gore i AIRE Centra iz Londona.
 
U uvodnom dijelu učesnicima će se obratiti Vesna Medenica, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, Alison Kemp, britanska ambasadorka u Crnoj Gori i Biljana Brajtvejt, programska menadžerka za Zapadni Balkan u AIRE centru.
 
Sudije Vrhovnog suda, sudije i predsjednici sudova u Crnoj Gori diskutovaće o pravu na naknadu zbog neosnovanog pritvora i glavnim izazovima u crnogorskom zakonodavstvu i praksi, pravu na naknadu zbog neosnovanog pritvora, pravičnom zadovoljenju u praksi Evropskog suda za ljudska prava zbog povrede čl. 3 i 8 Konvencije, kažnjavanju samo na osnovu zakona: zabrani retroaktivne primjene krivičnog prava i benefiti od blaže kazne
 
Predavači na dvodnevnom okruglom stolu biće sudija Vrhovnog suda Crne Gore Dušanka Radović, Nuala Mole iz Aire Centra i Nikolina Katić iz Ureda Zastupnika Republike Hrvatske pred Evropskim sudom za ljudska prava.
 
Skup u Budvi organizuje se organizuje u okviru projekta “Implementacija Evropske konvencije o ljudskim pravima u sudovima u Crnoj Gori“, koji ima za cilj izgradnju kapaciteta sudova u Crnoj Gori kako bi se sudska praksa u oblasti ljudskih prava usaglasila s evropskim pravom.
 
Kabinet predsjednice

Proslava Dana crnogorskog sudstva

31. 10. 2017.

 

Svečana akademija u čast proslave 29. oktobra - Dana crnogorskog sudstva održaće se u nedelju, 29. oktobra, u Budvi, u organizaciji Vrhovnog suda Crne Gore i Udruženja sudija Crne Gore.
 
U svečanom dijelu prisutnima će se obratiti:
 
- predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica
- predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović
- potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin
- predsjednik Sudskog savjeta prof.dr Mladen Vukčević
- predsjednica Udruženja sudija Crne Gore Hasnija Simonović
 - predstavnici vrhovnih sudova regiona.
 
Tokom svečanog dijela predsjednica Vrhovnog suda će imati uvodno izlaganje na temu: "Sudska vlast danas nakon opsežnih reformi“, a biće prikazan i kratkometražni film o dostignućima crnogorskog sudstva 29.10.2016-29.10.2017.
       
Pozivamo novinare/snimatelje Vašeg medija da prisustvuju najavljenom događaju koji će se održati u nedelju, 29. oktobra 2017. godine, u 10.00h, u Kongresnoj sali hotela "Avala" u Budvi.

Kabinet predsjednice
                                                                                                  

Konferencija za medije predsjednika svih crnogorskih sudova

Konferencija za medije predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore i predsjednika svih sudova održaće se u ponedeljak, 30. oktobra 2017. godine, u Budvi, sa početkom u 10.30h.
        
Pozivamo novinare/snimatelje Vašeg medija da prisustvuju najavljenoj konferenciji koja će se održati u Staklenoj sali hotela „Avala“ u Budvi.
 
                                                                                                       Kabinet predsjednice
 

Ostale informacije