Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore učestvuje na Okruglom stolu posvećenom zaštiti prava na suđenje u razumnom roku u upravnom postupku i upravnom sporu

24. 04. 2019.

četvrtak, 25. aprila 2019. godine biće održan Okrugli sto „Analiza postojećeg zakonskog uređenja i prakse u vezi sa djelotvornim pravnim sredstvima za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku u upravnom postupku i upravnom sporu“ u hotelu Centre Ville (Cetinjska 7) u Podgorici.

Tom prilikom biće predstavljene preporuke sadržane u Analizi, sa ciljem jačanja mehanizama zaštite prava na suđenje u razumnom roku u upravnom postupku i upravnom sporu, u svjetlu prakse Evropskog suda za ljudska prava.

Događaju će prisustvovati sudije Vrhovnog suda Crne Gore, sudije i savjetnici Upravnog suda Crne Gore, zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, predstavnici Ministarstva javne uprave, Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i Uprave za kadrove.

Okrugli sto će otvoriti predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, a učesnike će u uvodnim obraćanjima pozdraviti predsjednica Upravnog suda Crne Gore Branka Lakočević i koordinatorka projekta Savjeta Evrope Ivona Dragutinović.
Kabinet predsjednice

Konferencija za medije predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore

22. 04. 2019.

 
Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, gđa Vesna Medenica, održaće konferenciju za medije u srijedu, 24. aprila 2019. godine, u 12:00 časova, u  Svečanoj sali Vrhovnog suda Crne Gore.

Na konferenciji će biti predstavljen Godišnji izvještaj o radu Vrhovnog suda Crne Gore i izvještaj o radu sudova opšte i posebne nadležnosti u Crnoj Gori za 2018. godinu.

Ovim putem ljubazno pozivamo novinare i snimatelje da medijski proprate najavljenu konferenciju. Preporučujemo da budete u svečanoj sali Vrhovnog suda u 11:30 časova, iz logističkih razloga.

Mole se predstavnici medija da svoje prisustvo potvrde najkasnije do srijede, 24. aprila u 10:00 časova, putem email adrese portparolke suda: ksenija.jovicevic@sudstvo.me.

Za sva dodatna pitanja o konferenciji možete nas kontaktirati putem navedenog email-a, ili na broj telefona: 020/665-405.

Članom 50 Sudskog poslovnika propisano je da sud informiše javnost o svom radu organizovanjem konferencije za medije najmanje jedanput godišnje, kao i da sud može informisati javnost o svom radu i na drugi odgovarajući način u skladu sa zakonom i Sudskim poslovnikom.
 
Kabinet predsjednice
 

Regionalna konferencija "Obaveza izvršavanja odluka Evropskog suda za ljudska prava"

30. 01. 2019.

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, gđa Vesna Medenica, govoriće u četvrtak, 31. januara 2019. godine (10:00 h) na Regionalnoj konferenciji "Obaveza izvršavanja odluka Evropskog suda za ljudska prava", koju organizuje Programska kancelarija Savjeta Evrope u Podgorici u saradnji sa Kancelarijom zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, u Podgorici (Hotel Hilton).
 
U uvodnom dijelu konferencije, pored predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore, učesnicima će se obratiti potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar pravde, gdin Zoran Pažin, predsjednik Ustavnog suda Crne Gore, gdin Dragoljub Drašković, vrhovni državni tužilac Crne Gore, gdin Ivica Stanković, Nj.E. Aivo Orav, ambasador Evropske unije u Crnoj Gori i šef Odsjeka za Jugoistočnu Evropu u Savjetu Evrope, gdin Daniel Schmidt.
 
KABINET PREDSJEDNICE

"Otvorena vrata" u Vrhovnom sudu Crne Gore

04. 12. 2018.

Vrhovni sud Crne Gore tradicionalno sprovodi aktivnost "Otvorena vrata" u cilju jačanja transparentnosti svog rada i predstavljanja javnosti rezultata rada i budućih prioriteta crnogorskog sudstva.

U okviru ove aktivnosti, sagovornici razmjenjuju mišljenja o aktuelnom stanju u crnogorskom sudstvu i izazovima sa kojima se sudovi susrijeću, naročito u svjetlu ispunjavanja obaveza predviđenih Evropskom agendom.
           
Sa velikim zadovoljstvom Vrhovni  sud Crne Gore otvara svoja vrata 5. decembra 2018. godine, u 12:00 časova studentima Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore, koji su imali izlaganja na III Internacionalnoj konferenciji “Reforma pravnog sistema Crne Gore - pravosuđe i temeljna prava”.

Pozivamo novinare, fotografe i kamermane da prisustvuju uvodnom dijelu "Otvorenih vrata". Potvrdu prisustva je potrebno poslati putem emaila na adresu: ksenija.jovicevic@sudstvo.me.

Predstavnicima medija preporučujemo da budu u Svečanoj sali Vrhovnog suda Crne Gore, najkasnije do 11:45h, iz logističkih razloga.
 
Kabinet predsjednice
 

Konferencija Vrhovnog suda Crne Gore i AIRE Centra

21. 11. 2018.

Vrhovni sud Crne Gore, uz podršku AIRE Centra iz Londona i Britanske ambasade u Podgorici, organizuje konferenciju na kojoj će se predstaviti Analiza o izvršenju presuda Evropskog suda za ljudska prava u odnosu na Crnu Goru, u petak, 23.11.2018. godine, u 09:30 časova, u hotelu „Hilton“ (Kristalna sala), u Podgorici.

U uvodnom dijelu konferencije prisutnima će se obratiti:

Vesna Medenica, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore

Zoran Pažin, potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i ministar pravde

Gavin Vessey, zamjenik britanskog ambasadora u Crnoj Gori

Biljana Braithwaite, programska menadžerka za Zapadni Balkan, AIRE Centar

Učesnici konferencije - Nebojša Vučinić, bivši sudija Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, Valentina Pavličić, zastupnica Crne Gore pred Evropskimsudom za ljudska prava, Miraš Radović i Dušanka Radović, sudije Vrhovnog suda Crne Gore, će govoriti o Analizi presuda Evropskog suda za ljudska prava, donijetih u odnosu na Crnu Goru, izvršenju ovih presuda, kao i njihovom uticaju na nacionalnu sudsku praksu.

Analiza je nastala kao proizvod saradnje Vrhovnog suda Crne Gore i Kancelarije zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom, uz podršku AIRE Centra iz Londona, u okviru projekta “Implementacija Evropske konvencije u Crnoj Gori”, koji podržava Britanska ambasada u Podgorici. Predmet Analize su presude Evropskog suda donijete u odnosu na Crnu Goru, od stupanja Konvencije na pravnu snagu do 01.01.2018. godine.

Izradom Analize takođe je sprovedena mjera iz Akcionog plana za implementaciju Strategije reforme pravosuđa 2014-2018, koja ima za cilj ujednačenu i dostupnu sudsku praksu, usklađenu sa standardima Evropskog suda za ljudska prava.

Pozivamo novinare, fotografe i kamermane da prisustvuju uvodnom dijelu konferencije. Potvrdu prisustva je neophodno poslati putem e-maila na adresu: ksenija.jovicevic@sudstvo.me. 

Predstavnicima medija, preporučujemo da budu u sali hotela "Hilton", najkasnije do 09:15 časova, iz logističkih razloga.

Kabinet predsjednice
 


Ostale informacije