Regionalna konferencija "Obaveza izvršavanja odluka Evropskog suda za ljudska prava"

30. 01. 2019.

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, gđa Vesna Medenica, govoriće u četvrtak, 31. januara 2019. godine (10:00 h) na Regionalnoj konferenciji "Obaveza izvršavanja odluka Evropskog suda za ljudska prava", koju organizuje Programska kancelarija Savjeta Evrope u Podgorici u saradnji sa Kancelarijom zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, u Podgorici (Hotel Hilton).
 
U uvodnom dijelu konferencije, pored predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore, učesnicima će se obratiti potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar pravde, gdin Zoran Pažin, predsjednik Ustavnog suda Crne Gore, gdin Dragoljub Drašković, vrhovni državni tužilac Crne Gore, gdin Ivica Stanković, Nj.E. Aivo Orav, ambasador Evropske unije u Crnoj Gori i šef Odsjeka za Jugoistočnu Evropu u Savjetu Evrope, gdin Daniel Schmidt.
 
KABINET PREDSJEDNICE

"Otvorena vrata" u Vrhovnom sudu Crne Gore

04. 12. 2018.

Vrhovni sud Crne Gore tradicionalno sprovodi aktivnost "Otvorena vrata" u cilju jačanja transparentnosti svog rada i predstavljanja javnosti rezultata rada i budućih prioriteta crnogorskog sudstva.

U okviru ove aktivnosti, sagovornici razmjenjuju mišljenja o aktuelnom stanju u crnogorskom sudstvu i izazovima sa kojima se sudovi susrijeću, naročito u svjetlu ispunjavanja obaveza predviđenih Evropskom agendom.
           
Sa velikim zadovoljstvom Vrhovni  sud Crne Gore otvara svoja vrata 5. decembra 2018. godine, u 12:00 časova studentima Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore, koji su imali izlaganja na III Internacionalnoj konferenciji “Reforma pravnog sistema Crne Gore - pravosuđe i temeljna prava”.

Pozivamo novinare, fotografe i kamermane da prisustvuju uvodnom dijelu "Otvorenih vrata". Potvrdu prisustva je potrebno poslati putem emaila na adresu: ksenija.jovicevic@sudstvo.me.

Predstavnicima medija preporučujemo da budu u Svečanoj sali Vrhovnog suda Crne Gore, najkasnije do 11:45h, iz logističkih razloga.
 
Kabinet predsjednice
 

Konferencija Vrhovnog suda Crne Gore i AIRE Centra

21. 11. 2018.

Vrhovni sud Crne Gore, uz podršku AIRE Centra iz Londona i Britanske ambasade u Podgorici, organizuje konferenciju na kojoj će se predstaviti Analiza o izvršenju presuda Evropskog suda za ljudska prava u odnosu na Crnu Goru, u petak, 23.11.2018. godine, u 09:30 časova, u hotelu „Hilton“ (Kristalna sala), u Podgorici.

U uvodnom dijelu konferencije prisutnima će se obratiti:

Vesna Medenica, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore

Zoran Pažin, potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i ministar pravde

Gavin Vessey, zamjenik britanskog ambasadora u Crnoj Gori

Biljana Braithwaite, programska menadžerka za Zapadni Balkan, AIRE Centar

Učesnici konferencije - Nebojša Vučinić, bivši sudija Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, Valentina Pavličić, zastupnica Crne Gore pred Evropskimsudom za ljudska prava, Miraš Radović i Dušanka Radović, sudije Vrhovnog suda Crne Gore, će govoriti o Analizi presuda Evropskog suda za ljudska prava, donijetih u odnosu na Crnu Goru, izvršenju ovih presuda, kao i njihovom uticaju na nacionalnu sudsku praksu.

Analiza je nastala kao proizvod saradnje Vrhovnog suda Crne Gore i Kancelarije zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom, uz podršku AIRE Centra iz Londona, u okviru projekta “Implementacija Evropske konvencije u Crnoj Gori”, koji podržava Britanska ambasada u Podgorici. Predmet Analize su presude Evropskog suda donijete u odnosu na Crnu Goru, od stupanja Konvencije na pravnu snagu do 01.01.2018. godine.

Izradom Analize takođe je sprovedena mjera iz Akcionog plana za implementaciju Strategije reforme pravosuđa 2014-2018, koja ima za cilj ujednačenu i dostupnu sudsku praksu, usklađenu sa standardima Evropskog suda za ljudska prava.

Pozivamo novinare, fotografe i kamermane da prisustvuju uvodnom dijelu konferencije. Potvrdu prisustva je neophodno poslati putem e-maila na adresu: ksenija.jovicevic@sudstvo.me. 

Predstavnicima medija, preporučujemo da budu u sali hotela "Hilton", najkasnije do 09:15 časova, iz logističkih razloga.

Kabinet predsjednice
 


Međunarodni okrugli sto o prekograničnom izvršenju u privrednim sporovima na Zapadnom Balkanu

18. 10. 2018.

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, Vesna Medenica, učestvovaće u uvodnom dijelu Međunarodnog okruglog stola o prekograničnom izvršenju u privrednim sporovima na Zapadnom Balkanu, koji organizuje Komora javnih izvršitelja Crne Gore u saradnji sa regionalnim komorama javnih izvršitelja. Okrugli sto će se održati 19.10.2018. godine, sa početkom u 10:30 časova, u Budvi (Hotel Maestral u Pržnu).
 
Nakon pozdravnog govora predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore, učesnicima okruglog stola će se obratiti predsjednik Komore javnih izvršitelja, Vidak Latković i predstavnici Ministarstva pravde Crne Gore i ministarstava pravde susjednih država. 
 
 
Kabinet predsjednice

Početak gradnje stambenih objekata za sudije i zaposlene u sudstvu

20. 09. 2018.


Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, gđa Vesna Medenica, prisustvovaće 21. septembra 2018. godine, u 14:00 časova polaganju kamena temeljca za izgradnju stambenih objekata za sudije i zaposlene u sudstvu.

Svečanom polaganju kamena temeljca prisustvovaće i potpredsjednik Vlade i ministar pravde, gdin Zoran Pažin, članovi Sudskog savjeta Crne Gore, gradonačelnik Podgorice, gdin Ivan Vuković, kao i predstavnici Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju i kompanije koja će izvoditi radove.

Projekat izgradnje stambenih objekata je rezultat saradnje Vrhovnog suda Crne Gore, Sudskog savjeta Crne Gore i Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju, čiji je cilj rješavanje stambenih potreba sudija i zaposlenih u sudstvu. Investicija izgradnje stambenih objekata je vrijedna oko 7 miliona eura.

Pozivamo novinare, snimatelje i fotoreportere da prisustvuju najavljenom događaju, koji će se održati na lokaciji ulica Miloša Obilića, na potezu od raskrsnice ulice Zmaj Jovine ka raskrsnici ulice Radovana Zogovića (Stari Aerodrom).
 
Kabinet predsjednice

Ostale informacije