SUDOVI TRANSPARENTNIJI I OTVORENIJI

14. 09. 2016.

  

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, gospođa Vesna Medenica, govorila je danas na Press Konferenciji, koju je organizovao Centar za demokratsku tranziciju(CDT), povodom predstavljanja rezultata istraživanja monitoringa o transparentnosti rada sudova.  

Jedan od ključnih nalaza CDT-ovog istraživanja je da je crnogorsko pravosuđe poslednjih godina ostvarilo veliki napredak u dijelu transparentnosti i otvorenosti sudova(ispunjenost 80 % indikatora o transparentnosti). Naime, svi sudovi u Crnoj Gori imaju svoje internet stranice na kojima se objavljuju informacije o zakazanim ročištima, sudske odluke, godišnje izvještaji o radu, kao i ostali  dokumente koji su bitni za informisanje  javnosti. Ipak, i pored ostvarenog napretka, postoji prostor za dalja unaprijeđenja u ovoj oblasti, istakla je Milica Kovačević, direktorica CDT-a.  

Kada je u pitanju Vrhovni sud Crne Gore, rezultati istraživanja CDT-a pokazuju da je ovaj sud ostvario najbolji rezultat, ispunivši 90.48 procenata zadatih indikatora. Predsjednica Medenica, složila se sa ovim zaključcima, naglašavajući da je Vrhovni sud  najotvorenija sudska instanca i primjer nižestepenim sudovima kako treba njegovati proaktivan pristup, saradnju sa medijima i učiniti svoj rad vidljivim građanima  Crne Gore. Dalje ističe,  da je u junu ove godine završen projekat izgradnje lifta u zgradi Vrhovnog suda, čime je Crna Gora je uložila dodatne napore i ispunila međunarodne obaveze koje nalažu da države treba da obezbijede sve neophodne uslove kako bi sve kategorije lica imale pravo na nesmetan pristup pravdi.
 
KABINET PREDSJEDNICE
 


 

Ostale informacije