Dan crnogorskog sudstva

Obraćanje predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore sudijama i gostima povodom svečane proslave Dana crnogorskog sudstva, 29. oktobra 2009. godine, u Zetskom domu u Cetinju

            Uvažene dame i gospodo, vaše ekselencije,

           istorija crnogorskog sudstva kao najljepši dragulj državno pravne istorije čini zlatnu granu semantičkog bića crnogorskog duha izraslu na pravdi i pravici, mudroj i zadatoj riječi, bistroj pameti, poštenom i hrabrom srcu, što oblikovaše čudesne i jedinstvene čojske zakone, zasnovane na ljudskom dostojanstvu i u adete crnih brda upisaše regule kojima pravo iz morala proističe.

            Ovdje na Cetinju počela je pisati se istorija crnogorskog sudstva. Crna Gora se kroz svoju državnopravnu istoriju, po značaju pravnih spomenika i pravnih ustanova svrstava u red država sa izuzetno pravnom tradicijom.

            Danas imamo jedinstvenu priliku da u dva izdanja možemo ponuditi vama, sebi i generacijama koje dolaze na uvid ono što se bilježilo, sudilo, i stapalo u stranice vjekovnog čuvanja i opominjanja, da smo bili da trajemo i da će svaki Crnogorac i brdjanin i dalje biti jednak pred sudom. 

           Snaga i volja uma, ljubav prema istoriji i odanost zabilježenim činjenicama učinili su da pero dr Čedomira Bogićevića, sudije Vrhovnog suda, ipak napiše i sublimira što su drugi napisali i danas ovdje nama ponudi da se divimo i da ne zaboravimo. Želim mu u ime svih koji su u sudovanju ostavili sebe i koji će to i dalje raditi iskazati punu zahvalnost jer je i on  svojim zalaganjem i ostvarenim djelom danas dio naše veličanstvene istorije.

          Obične riječi danas ne mogu se daleko čuti. Ovdje danas priča istorija, a ona kroz besjedu knjaza Nikole Petrovića povodom proglašenja Opšteg imovinskog Zakonika za Knjaževinu Crnu Goru 1888. godine bijaše....

 

 ********************************************************************

         Najpreča je pravda, jer je pravda temelj državama. Zato sam evo i pregao da pravdu uložim u temelj novo uredjenoj državi crnogorskoj. Pravde je bilo i do sad u Crnoj Gori, ali je to bila pravda osamljenog u svojim stijenama crnogoraca, koji na kremenu od puške življahu. Danas se hoće pravda za gradjanina crnogorskog....hoće se pravda u suštini ista, ali pod drugijem oblicima, jer su se i oblici našeg društvenog i ekonomskog sastava izmijenili.

          Pred ovim Zakonom da umukne svačija volja, a neka se čuje samo volja njegova, volja Zakona ...... Od svih vlasti, a naročito od sudija, najstrožije zahtijevam da su strogi i savjesni vršioci zakona i da u primjeni zakonskih odredjenja ne gledaju ni ko je ko, ni ko se kako zove, ni kog je roda i plemena, ni koji položaj zauzima, ni kojim se krstom krsti ili se ne krsti.... U to ime predajući vam ovaj Zakon ja se obraćam onome od kojeg dolazi svako davanje, blago i svaki dar savršeni, s toplom molitovom da Crnu Goru  uzme pod svoje nebesko okrilje.

   ********************************************************************

              U ovoj sali danas osjećamo se mnogo jači i mudriji jer ovdje preko puta mene vidim lica umnih sudija koji su svoj radni vijek utkali za pravdu i pravicu. Pod njihovim smo nadzorom i želimo nastaviti tamo gdje su oni stali.

  ********************************************************************

 

             Završiću, jer ne treba dugo govoriti, to je jedini način da Vas svi čuju, ali ne mojim riječima, već ponovo ono što knjaz Nikola reče 1902. godine, povodom proglašenja nikoljdanskih reformskih sudskih zakona.

 

            .... Pun najsrdačnije zahvalnosti i priznanja, spram tih starih običaja i ljudi, ja se riješi evo da se snjima rastanem, jer duh vremena i potrebni razvitak države zahtijevaju danas druge ljude i druge junake - junake nauke, junake rada.....

 

 

            Što je to dijeliti pravdu junački: To je biti svjesno proniknut svetinjama pravde, to je biti nadahnut pisanim i nepisanim zakonima, to je neustrašivost sudije pred voljom samovolje, ili usovnosti....

            Poruka rečena prije 107 godina, poruka sa jačinom koja i sadašnje sudije obavezuje.

predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore

 Vesna Medenica