O Vrhovnom sudu

Istorija crnogorske države koju karakteriše vjekovna „borba neprestana“ za voljnost, slobodu i nezavisnost, fenomen je zasnovan na autonomiji samoodređenja čiji je cilj tirjanstvu stati nogom za vrat, dovesti ga k poznaniju prava (Njegoš).

Crna Gora je jedini državni prostor kojeg je sačinjavala zajednica slobodnih ljudi, čija je društvena regulacija počivala na sistemu moralnih normi, običaja, autohtonih i originernih shvatanja pravde, pravice, čovječnosti, hrabrosti i čojskih zakona, što su ih vajali najbolji i najmudriji sinovi crnogorskog naroda a istorija svome potomstvu u vječnu slavu predala, a čije su institucionalne sudske forme sudile po duši i savjesti i načelima pravde i pravice, čije je geslo iskazano u etičkoj filozofemi: Čovjek je čovjeku Bog.

Crna Gora u svom milenijumskom trajanju ostavila je istorijsku zublju o slavi svojih ratnih podviga zadivivši čitavi svijet, a čiji su bojni podvizi začinjeni heroikom njenih vitezova, proslavili Crnu Goru i njenu slobodarsku slavu iznad onih kojim su se nekada slavili Maraton i Termopili. Britanski ministar, predsjednik, naučnik, prosvjetitelj i humanista Villiam Evart Gladstone je 1877. u svom eseju Apoteoza Crnoj Gori, objavljenom u Londonskom časopisu Nineteenth Century“(1877), koji je znatno doprinio priznanju crnogorske nezavisnosti na Berlinskom kongresu 1878. rekao: Crna Gora je veliko čudo u istoriji. Njene vladike presedavaju Senatom, a njeni ratni podvizi nadvisuju one nad Maratonom i Termopilima. Ovo je Crna Gora iskazala i u svojoj novijoj povijesnici, a pogotovo veličanstvenim Trinaestojulskim ustankom (13. juli 1941) kada je jedan mali narod, masovnim ustaničkim pokretom odupro se najmoćnijoj vojnoj armadi i ratničkoj imperiji novoga doba, njemačkome Vermahtu, pruživši otpor fašističkim zavojevačima, nakon čega je Žan Pol Sartr kazao da je Trinaestojulski ustanak crnogorskoga naroda jedan od najviših uzleta u ljudskoj povijesnici nakon Francuske buržoaske revolucije, a Šandor Petefi, madjarski pjesnik, rekao: Crna Gora je najdragoceniji dar i najljepši biser u ljudskoj istoriji


Istorijat Vrhovnog suda