UKINUTA PRESUDA U KRIVIČNOM PREDMETU „BUKOVICA“

16. 09. 2011.

Dana, 06.07.2011.godine Apelacioni sud Crne Gore dostavio je Višem sudu u Bijelom Polju krivični predmet „Bukovica“ i rješenje kojim je ukinuo prvostepenu presudu. Prvostepenom presudom Višeg suda u Bijelom Polju optuženi Radmilo Đuković, Radiša Đuković, Slobodan Cvetković, Đorđe Gogić, Milorad Brković, Slaviša Svrkota i Radoman Šubarić, oslobođeni su od optužbe zbog nedostatka dokaza da su izvršili krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz čl.427 Krivičnog zakonika Crne Gore u vezi sa čl.7 st.2 Evropske konvencije o ljudskim pravima.
U ukidnom rješenju Apalacioni sud CG ističe da je sudeće vijeće prvostepenog suda bilo nepravilno sastavljeno, s obzirom da su u donošenju prvostepene odluke učestvovali sudije porotnici, uprkos tome što novi Zakonik o krivičnom postupku, koji se isključivo primjenjuje na krivično djelo koje se optuženim stavlja na teret,predviđa da u konkretnom slučaju treba da sudi vijeće sastavljeno od trojice sudija profesionalaca.
Nakon dostavljanja ukidnog rješenja, predmet će biti dodijeljen u rad propisno sastavljenom vijeću, čiji će predsjednik odrediti datum početka novog suđenja.

Ostale informacije